Go to top

Disclaimer

Door DGMR zijn verschillende energiebesparende maatregelen doorgerekend voor vijf verschillende AgentschapNL voorbeeldwoningen uit verschillende bouwjaren. Er is gebruikgemaakt van de uitgangspunten uit de AgentschapNL publicatie Voorbeeldwoningen 2011 Bestaande bouw, januari 2011).

De 5 referentiewoningen zijn de:

- rijtussenwoning (1965-1974)

- rijtussenwoning (1946-1964)

- portiekwoning tussendak (1946-1964)

- galerijwoning hoekmidden (1965-1974)

- 2 onder 1 kapwoning (t/m 1964).


Voor de berekeningen is gebruikgemaakt van het door DGMR ontwikkelde Energiecertificaatsoftware Woningbouw voor Windows (ECW), welke is gebaseerd op de ISSO publicatie 82.1. De volledige rapportage “Onderzoek effect op Energie-index (EI)” met daarin alle uitgangspunten is te downloaden via www.isover.nl/renovatiewijzer.


De constructiedelen zijn in de huidige situatie niet geïsoleerd. Bij de beglazing gaat het om dubbel- of enkelglas, afhankelijk van de referentiewoning. Wanneer er wordt gekozen voor de beste oplossing voor gevel of dak (Rc 3,5) gaat de berekening ervan uit dat extra aandacht aan kierdichting wordt besteed, niet alleen bij ramen en deuren. Isover biedt hier oplossingen voor met het Vario assortiment. Echter, in de EPA methodiek staat kierdichting enkel voor de aansluitingen bij ramen en deuren.


Let op: Het energielabel en het verbruik zoals weergeven in de rekentool is indicatief en is gebaseerd op referentiewoningen. De ingeschatte kosten voor energie zijn sterk afhankelijk van de woning en het bewonersgedrag.

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht