Go to top

Zo isoleert u een plafond met Isover Steenwol Isolatieplaat

Voor het isoleren van het plafond vindt u hier een duidelijk stappenplan. In het stappenplan zijn we uitgegaan van een raamwerk van metalen profielen. U kunt natuurlijk ook houten latten gebruiken, hoewel dit ten koste zal gaan van de geluidsisolatie.

Stappenplan

Volg onderstaande stappen om uw plafond te isoleren met Isover Steenwol Isolatieplaat.


plafond isoleren plaatsen metalen rachels Stap 1
Plaatsen metalen rachels
Verwijder voor zover mogelijk het oude plafond. Breng de metalen rachels om de 40 cm h.o.h.* haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken (uitzetten en krimpen) van de omringende constructie.

*h.o.h.: hart-op-hart is de afstand tussen het midden (hart) van de ene rachel tot het midden van de volgende rachel.
 

  Stap 2
Plafond isoleren
Snijd de Isover Steenwol Isolatieplaat op maat: afstand tussen de balken + 1 cm. De platen kunt u tussen de balken klemmen of laten rusten op de metalen rachels. Vul voor een beter resultaat de ruimte tussen de balken volledig op met Isolatieplaat. Indien de ruimte boven het plafond aanzienlijk kouder is, dan dient er tussen de isolatie en de gipskartonplaten een dampremmende laag (bijvoorbeeld Vario KM klimaatfolie) aangebracht te worden om vochtproblemen te voorkomen.
 

 gebruik een stempel om de Gyproc gipskartonplaten aan te brengen Stap 3
Aanbrengen gipsplaten
Gebruik een stempel bij het aanbrengen van de gipskartonplaten. Maak deze iets langer dan de kamer hoog is, zodat u de platen goed vast kunt klemmen.
 

 Gyproc gipskartonplaten vastschroeven Stap 4
Gipsplaten vastschroeven
De gipskartonplaten, bijvoorbeeld Gyproc plafondplaat, monteert u haaks op de rachels en strak tegen de aansluitende bouwdelen. De gipskartonplaten maakt u op maat en u schuint de kopse en gesneden kanten af, zodat er een diepe v-naad ontstaat die u later gemakkelijk kunt afvoegen. Bevestig de platen met behulp van snelbouwschroeven 25 mm met een schroefafstand van 15 cm op de rachels. Bevestig de platen steeds strak tegen elkaar. Zorg ervoor dat de kopse kant van de plaat op het hart van de rachel uitkomt.
 

  Stap 5
Afwerking
Voor een naadloos plafond kunt u de naden vullen met plafondplaatvuller. Breng daarna een gladde toplaag aan met bijvoorbeeld Gyproc JointFinisher Premium. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen kunt u op dezelfde manier afwerken. Eventuele haarscheurtjes van de naad langs de muur voorkomt u door vóór het afvoegen een strookje schilderstape tussen de omringende muur en de plaat te plakken.

Benodigdheden

Dit heeft u nodig om uw plafond te isoleren:

Materialen

- Isover Steenwol Isolatieplaat
- Metalen profielen
- Snelbouwschroeven
- Afwerkmateriaal, bijvoorbeeld Gyproc plafondplaat 9,5 mm

Hulpmiddelen

- (IJzer)zaag
- Potlood
- Rolmaat
- Keukenmes
- Mondkapje
- Handschoenen 

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht