Go to top

Veelgestelde vragen plat dak isoleren

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over het isoleren van een plat dak. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Aan welke zijde moet de Vario KM folie worden aangebracht?

De Isover Vario KM klimaatfolie moet altijd aan de warme (woon)zijde van de constructie worden aangebracht. Het is erg belangrijk om de naden goed af te plakken met Vario KB1 tape. De aansluitingen (met muur, vloer of gordingen) dient u goed af te kitten voor een luchtdicht geheel.

Ik heb glaswol reststukken over. Waar kan ik deze nog gebruiken?

Reststukken glaswol kunt u gebruiken rondom leidingen, in leidingschachten en onder uw badkuip.
 

In welke richting moet Vario KM folie worden aangebracht?

Isover Vario KM werkt vanaf beide kanten. De folie kan dus met de tekst naar voren of naar achteren worden aangebracht. Dit maakt niet uit. Ook kan de klimaatfolie zowel verticaal als horizontaal worden aangebracht.

Is minerale wol van Isover veilig om toe te passen?

Minerale wol levert geen gevaar voor de gezondheid op. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE - alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie ‘kankerverwekkend’. De honderden wetenschappelijke studies die werden uitgevoerd (o.a. epidemiologisch onderzoek in beroepsomgevingen bij meer dan 45.000 mensen), bevestigen deze bevindingen.

Op basis van meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties heeft het Internationale Centrum voor Kankeronderzoek (aangesloten bij de Wereldgezondheidsorganisatie) minerale wol geclassificeerd als groep 3, d.w.z. gunstiger dan koffie en in dezelfde categorie als thee! Vandaar de EUCEB certificaten van Isover die deze classificatie verder onderstrepen.

U kunt minerale wol dus veilig toepassen.

Bekijk voor handige tips de verwerkingsvoorschriften van minerale wol.

Kan ik in mijn platte dak inbouwspotjes plaatsen?

Het plaatsen van inbouwspots in een plat dak raden wij in principe af. Wilt u toch spotjes plaatsen, houd er dan rekening mee dat de spotjes erg heet kunnen worden en de Vario KM klimaatfolie niet warmer dan 80 °C mag worden. Wij raden aan de spot te plaatsen in een luchtspouw die zich tussen de plafondafwerking en de Vario klimaatfolie bevindt. Zo worden de folie en de spots nooit te heet én hoeft u niet door de luchtdichte laag heen waardoor ongewenste energielekken achterwege blijven.

Kan ik mijn platte dak aan de binnenzijde isoleren?

Isover adviseert om het dak aan de bovenzijde te isoleren, oftewel op het dakbeschot. Als dit niet mogelijk is, kunt u het dak alleen aan de binnenzijde isoleren als u rekening houdt met het volgende:

 1. Zorg dat de constructie, het isolatiemateriaal en de overige materialen droog zijn
 2. Breng de glaswol strak tegen het dakbeschot aan, zodat er geen luchtstromen achter de isolatie kunnen ontstaan
 3. Werk het isolatiemateriaal aan de binnenzijde af met de zelfregulerende klimaatfolie Isover Vario KM. Een gewone dampremmer raden wij sterk af, omdat deze kan leiden tot vochtproblemen
 4. Tape de naden goed af met het afplaktape Isover Vario KB1
 5. Kit de aansluiting met de muren af met acrylaatkit
 6. Dicht eventuele kieren tussen het raamwerk en de constructie af met een acrylaatkit
 7. Werk het geheel af met een dampopen materiaal, bijvoorbeeld gipskartonplaten of hout
 8. Boor achteraf GEEN gaten door de folie om bijvoorbeeld verlichting aan te brengen

Kan minerale wol van Isover met blote handen worden aangeraakt?

Ja. Minerale wol producten mag u met blote handen aanraken. Bij wijze van voorzorg is het echter beter om met lange mouwen te werken, werkhandschoenen te dragen en de handen te wassen na het werken met minerale wol.

Een gevoelige huid kan op minerale wol reageren met jeuk. Deze jeuk is tijdelijk en verdwijnt weer nadat er geen contact van minerale wol met de huid meer is. Zie ook de verwerkingsvoorschriften die op alle verpakkingen staan afgebeeld. Hierop staat onder andere dat het verstandig is om restanten te verwijderen met een stofzuiger en niet met een bezem. Ook het gebruik van een stofmasker helpt om irritatie te voorkomen.

Bekijk hier meer verwerkingsvoorschriften van minerale wol.

Moet ik een ventilatieruimte tussen de isolatie en het dakbeschot aanhouden?

Nee, de isolatie kan het beste strak tegen het dakbeschot geplaatst worden, omdat luchtstroming achter de isolatie kan leiden tot warmteverlies.

Voor het beste resultaat vult u de ruimte achter de gipsplaten volledig met Isover glaswol. Wel moet er altijd een dampremmende laag aan de warme binnenzijde worden aangebracht, waarbij de naden goed zijn afgeplakt. Isover Zolderisolatie heeft al een aluminium dampremmende laag. Het is wel belangrijk dat de naden goed worden afgeplakt.

Indien de glaswol niet is voorzien van een dampremmende aluminiumlaag, kunt u het beste de zelfregulerende folie Isover Vario KM gebruiken. De folie brengt u aan tussen de isolatie en de gipskartonplaten.

Indien u kiest voor een afwerking met gordingen uit het zicht, kan het zijn dat er ruimte overblijft tussen de isolatie en het dakbeschot. In dit geval dient u de luchtdichtheid van het dakbeschot te verbeteren om luchtstroming achter de isolatie te voorkomen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld 3 á 4 mm triplex tegen de binnenzijde van het dakbeschot aan te brengen.

Waarom kan een plat dak wel aan de binnenzijde geïsoleerd worden met Isover Vario KM klimaatfolie?

Een plat dak is altijd dampdicht en daardoor lastig aan de binnenzijde te isoleren. Met de unieke, vochtregulerende klimaatfolie Isover Vario KM is het nu wél mogelijk om een plat dak aan de onderkant te isoleren. De folie dient echter wel zeer zorgvuldig aangebracht te worden.

Een gewone dampdichte laag aan de binnenkant toepassen kan op termijn vochtproblemen veroorzaken en is dus sterk af te raden.

Met de vochtregulerende klimaatfolie Isover Vario KM kunt u veilig een plat dak aan de onderzijde isoleren. De ademende klimaatfolie heeft namelijk een dubbele werking: een dampremmende én een drogende. Eventueel vocht in de constructie kan dan naar binnen toe weer drogen. De klimaatfolie past zijn structuur namelijk aan aan de luchtvochtigheid in huis op dat moment. Dit leidt tot:

 • Minder kans op vochtproblemen en houtrot in huis
 • Bescherming van de constructie, dus een langere levensduur van uw huis
 • Een aangenaam en gezond binnenklimaatLees meer over de Isover Vario KM klimaatfolie.

Waarom zou ik voor deze toepassing glaswol gebruiken?

Glaswol heeft een zeer goede isolatiewaarde waardoor veel energie wordt bespaard. Isover glaswol heeft echter nog veel meer voordelen.

 • Maximale geluidsisolatie
 • Onbrandbaar
 • Licht in gewicht
 • Eenvoudig verwerken
 • Veel vierkante meters in een verpakking, dus gemakkelijk mee te nemen
 • Milieuvriendelijk; Isover glaswol is gemaakt van ca. 75% gerecycled glas

Wat is het verschil tussen Rc-waarde en Rd-waarde?

 • Een Rd-waarde (vaak aangeduid als R-waarde) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

 • Een Rc-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld van een schuin dak of een spouwmuur. De Rc-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de hele opbouw aan. Ook hier geldt, hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht