Go to top

Veelgestelde vragen schuin dak isoleren

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over het isoleren van een schuin dak. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Ik heb glaswol reststukken over. Waar kan ik deze nog gebruiken?

Reststukken glaswol kunt u gebruiken rondom leidingen, in leidingschachten en onder uw badkuip.
 

Is het nodig om bij het isoleren ventilatiegaten in het dakbeschot te boren?

Het is niet raadzaam om ventilatiegaten in het dakbeschot te boren. Door het transport van vochtige lucht en kou blijkt deze techniek meer vochtproblemen te creëren dan op te lossen.

Is minerale wol van Isover veilig om toe te passen?

Minerale wol levert geen gevaar voor de gezondheid op. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE - alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie ‘kankerverwekkend’. De honderden wetenschappelijke studies die werden uitgevoerd (o.a. epidemiologisch onderzoek in beroepsomgevingen bij meer dan 45.000 mensen), bevestigen deze bevindingen.

Op basis van meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties heeft het Internationale Centrum voor Kankeronderzoek (aangesloten bij de Wereldgezondheidsorganisatie) minerale wol geclassificeerd als groep 3, d.w.z. gunstiger dan koffie en in dezelfde categorie als thee! Vandaar de EUCEB certificaten van Isover die deze classificatie verder onderstrepen.

U kunt minerale wol dus veilig toepassen.

Bekijk voor handige tips de verwerkingsvoorschriften van minerale wol.

Kan ik mijn schuine dak aan de binnenzijde isoleren als de buitenzijde is voorzien van een dampdichte afwerking, zoals bijvoorbeeld bitumen?

Ja, maar dit is alleen mogelijk als u het dak aan de binnenzijde isoleert met het Isover Vario Daksysteem. Door de zelfregulerende klimaatfolie Vario KM sluit u het vocht niet op. In de zomer opent de folie zich waardoor eventueel vocht in de constructie naar binnen toe kan drogen.

 

Kan ik mijn schuine dak aan de binnenzijde isoleren als het al geïsoleerd is met PU?

Ja, maar dit is alleen mogelijk als u het dak aan de binnenzijde isoleert met het Isover Vario Daksysteem. Door de zelfregulerende klimaatfolie Vario KM sluit u het vocht niet op. In de zomer opent de folie zich namelijk waardoor eventueel vocht in de constructie naar binnen toe kan drogen.

 

Kan minerale wol van Isover met blote handen worden aangeraakt?

Ja. Minerale wol producten mag u met blote handen aanraken. Bij wijze van voorzorg is het echter beter om met lange mouwen te werken, werkhandschoenen te dragen en de handen te wassen na het werken met minerale wol.

Een gevoelige huid kan op minerale wol reageren met jeuk. Deze jeuk is tijdelijk en verdwijnt weer nadat er geen contact van minerale wol met de huid meer is. Zie ook de verwerkingsvoorschriften die op alle verpakkingen staan afgebeeld. Hierop staat onder andere dat het verstandig is om restanten te verwijderen met een stofzuiger en niet met een bezem. Ook het gebruik van een stofmasker helpt om irritatie te voorkomen.

Bekijk hier meer verwerkingsvoorschriften van minerale wol.

Moet ik een ventilatieruimte tussen de isolatie en het dakbeschot aanhouden?

Nee, de isolatie kan het beste strak tegen het dakbeschot geplaatst worden, omdat luchtstroming achter de isolatie kan leiden tot warmteverlies.

Voor het beste resultaat vult u de ruimte achter de gipsplaten volledig met Isover glaswol. Wel moet er altijd een dampremmende laag aan de warme binnenzijde worden aangebracht, waarbij de naden goed zijn afgeplakt. Isover Zolderisolatie heeft al een aluminium dampremmende laag. Het is wel belangrijk dat de naden goed worden afgeplakt.

Indien de glaswol niet is voorzien van een dampremmende aluminiumlaag, kunt u het beste de zelfregulerende folie Isover Vario KM gebruiken. De folie brengt u aan tussen de isolatie en de gipskartonplaten.

Indien u kiest voor een afwerking met gordingen uit het zicht, kan het zijn dat er ruimte overblijft tussen de isolatie en het dakbeschot. In dit geval dient u de luchtdichtheid van het dakbeschot te verbeteren om luchtstroming achter de isolatie te voorkomen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld 3 á 4 mm triplex tegen de binnenzijde van het dakbeschot aan te brengen.

Waarom kan een plat dak wel aan de binnenzijde geïsoleerd worden met Isover Vario KM klimaatfolie?

Een plat dak is altijd dampdicht en daardoor lastig aan de binnenzijde te isoleren. Met de unieke, vochtregulerende klimaatfolie Isover Vario KM is het nu wél mogelijk om een plat dak aan de onderkant te isoleren. De folie dient echter wel zeer zorgvuldig aangebracht te worden.

Een gewone dampdichte laag aan de binnenkant toepassen kan op termijn vochtproblemen veroorzaken en is dus sterk af te raden.

Met de vochtregulerende klimaatfolie Isover Vario KM kunt u veilig een plat dak aan de onderzijde isoleren. De ademende klimaatfolie heeft namelijk een dubbele werking: een dampremmende én een drogende. Eventueel vocht in de constructie kan dan naar binnen toe weer drogen. De klimaatfolie past zijn structuur namelijk aan aan de luchtvochtigheid in huis op dat moment. Dit leidt tot:

 • Minder kans op vochtproblemen en houtrot in huis
 • Bescherming van de constructie, dus een langere levensduur van uw huis
 • Een aangenaam en gezond binnenklimaatLees meer over de Isover Vario KM klimaatfolie.

Waarom zou ik voor deze toepassing glaswol gebruiken?

Glaswol heeft een zeer goede isolatiewaarde waardoor veel energie wordt bespaard. Isover glaswol heeft echter nog veel meer voordelen.

 • Maximale geluidsisolatie
 • Onbrandbaar
 • Licht in gewicht
 • Eenvoudig verwerken
 • Veel vierkante meters in een verpakking, dus gemakkelijk mee te nemen
 • Milieuvriendelijk; Isover glaswol is gemaakt van ca. 75% gerecycled glas

Wat is het verschil tussen Rc-waarde en Rd-waarde?

 • Een Rd-waarde (vaak aangeduid als R-waarde) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

 • Een Rc-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld van een schuin dak of een spouwmuur. De Rc-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de hele opbouw aan. Ook hier geldt, hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht