Go to top

Stappenplan Vario Daksysteem

Met Isover Vario Daksysteem kan iedereen zelf het dak isoleren. Het is dus helemaal niet nodig om te kiezen voor een aannemer om uw klus te klaren. Het complete systeem is eenvoudig aan te brengen en de vochtregulerende klimaatfolie voorkomt dat u vochtproblemen krijgt. Met het Isover Vario Daksysteem kiest u dus voor zekerheid!

Verwerkingstip

Maak het dakbeschot eerst kierdicht met bijvoorbeeld triplex.

Stappenplan

Volg onderstaande stappen om uw schuine dak te isoleren met Isover Vario Daksysteem.


Stap 1
Afmeten en liggers plaatsen
Markeer op de gording een afstand van 10 cm (100mm) vanaf het dakbeschot. Schroef vervolgens de ligger, met de hoge zijde naar voren, op de gording ter hoogte van de markeringen.

 

  Stap 2
Bovenste liggers plaatsen
Schroef volgens hetzelfde principe ook een ligger aan de onderkant van de gording erboven.
 
 

  Stap 3
Staanders op maat maken
Meet de afstand tussen de gordingen en zaag of knip (met een blikschaar) de staanders op de juiste lengte.
 
 

  Stap 4
Staanders verlengen met opzetstuk
Afhankelijk van de afstand tussen de gordingen, kunt u de staander in tweeën of drieën knippen of zagen en deze stukken verlengen met een speciaal verkrijgbaar opzetstuk tot de juiste lengte. Met dit opzetstuk kunt u de staander maximaal met 40 cm verlengen. Op deze manier maakt u optimaal gebruik van de profielen en voorkomt u meetfouten en onnodige afvalstukken.
 
 

  Stap 5
Staanders in het raamwerk plaatsen
Klem de staande profielen tussen de liggers met de dichte zijde naar voren, zodat er een raamwerk ontstaat waar het afwerkmateriaal op bevestigd kan worden. Als u het systeem afwerkt met 12,5 mm gipskartonplaten, kunt u tussen de staanders een hart-op-hart (h.o.h.) afstand van 60 cm aanhouden. Als u het systeem afwerkt met 9 mm gipskartonplaten, kunt u tussen de staanders een hart-op-hart (h.o.h.) afstand van 30 cm aanhouden.
 

Stap 6
Profielen op juiste afstand schuiven
Schuif de profielen op een hart-op-hart afstand van 30 of 60 cm, afhankelijk van de dikte van de gipskartonplaat. Schuif de buitenste profielen strak tegen de muur aan.


 

  Stap 7
Isover Isolatieplaten op maat snijden
Meet de afstand tussen de gordingen en snij de Isolatieplaat op de juiste lengte (de afstand tussen de gordingen + 1 cm) met een scherp mes. 

 
 

  Stap 8
Isolatieplaat plaatsen
Klem de Isolatieplaat, met het zachte polyester vlies naar u toe, tussen de gordingen. U kunt eventueel de profielen eerst opzij schuiven, alvorens ze op de gewenste hart op hart afstand te schuiven.

 
 

  Stap 9
Profielen terugschuiven
Schuif de profielen terug op de gewenste hart-op-hart afstand.

 
 

  Stap 10
Kitten buitenste profielen
Kit de ruimte tussen de buitenste profielen en de wand af met acrylaatkit

 

Stap 11
Kitten buitenste profielen
Kit de ruimte tussen de profielen en de gordingen ook af met acrylaatkit voor een luchtdichte constructie.


 

  Stap 12
Dubbelzijdige tape aanbrengen
Plak het dubbelzijdige tape Isover Vario KB2, inclusief de schutlaag, op de liggers en druk het goed aan. Breng tevens dubbelzijdig tape aan op de buitenste profielen. Verwijder de schutlaag voordat u de klimaatfolie op de kleeflaag plakt.

 
 

  Stap 13
Vario KM klimaatfolie aanbrengen
Knip de folie op de juiste lengte, oftewel de afstand tussen de gordingen + ca. 20 cm. Plak de klimaatfolie op de zelfklevende KB2 tape en hou rekening met ca. 10 cm overlap aan de randen. De Vario KM klimaatfolie zit dubbelgevouwen op de rol. Het is het gemakkelijkst als u deze nog dubbelgevouwen aanbrengt en deze dan vervolgens uitvouwt.
 
 

  Stap 14
Folie van boven naar onderen aanbrengen
Begin bovenaan en laat de folie enigszins doorhangen (ca. 3 cm). Dit doorhangen is een vereiste voor de goede werking van de folie! Breng de folie vervolgens aan op de onderste ligger.

 
 

  Stap 15
Naden afplakken
Om een goed sluitend geheel te krijgen, is het noodzakelijk om alle naden van de klimaatfolie af te plakken met enkelzijdige Isover Vario KB1 tape.

 

Stap 16
Afwerking met gips of hout
Het gewenste afwerkmateriaal (bijvoorbeeld Gyproc Plafondplaat) kan vervolgens op de staanders worden geschroefd. Let er wel op dat het afwerkmateriaal een dampopen materiaal betreft, bijvoorbeeld hout of gips. De overtollige klimaatfolie rondom kan met een scherp mes worden weggesneden.
 

Benodigdheden

Dit heeft u nodig om uw schuine dak te isoleren met Vario Daksysteem:

Materialen

- Isover isolatieplaten
- Gyproc Metalen profielen
- Gyproc Snelbouwschroeven
- Afwerkmateriaal, bijvoorbeeld Gyproc Plafondplaat 9,5 mm

Hulpmiddelen 

- (IJzer)zaag
- Potlood
- Rolmaat
- Keukenmes
- Mondkapje
- Handschoenen

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht