Go to top

Veelgestelde vragen Vario Daksysteem

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over het isoleren van een schuin dak met het Vario Daksysteem. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Aan welke zijde moet de Vario KM folie worden aangebracht?

De Isover Vario KM klimaatfolie moet altijd aan de warme (woon)zijde van de constructie worden aangebracht. Het is erg belangrijk om de naden goed af te plakken met Vario KB1 tape. De aansluitingen (met muur, vloer of gordingen) dient u goed af te kitten voor een luchtdicht geheel.

Ik heb glaswol reststukken over. Waar kan ik deze nog gebruiken?

Reststukken glaswol kunt u gebruiken rondom leidingen, in leidingschachten en onder uw badkuip.
 

In welke richting moet Vario KM folie worden aangebracht?

Isover Vario KM werkt vanaf beide kanten. De folie kan dus met de tekst naar voren of naar achteren worden aangebracht. Dit maakt niet uit. Ook kan de klimaatfolie zowel verticaal als horizontaal worden aangebracht.

Is het nodig om bij het isoleren ventilatiegaten in het dakbeschot te boren?

Het is niet raadzaam om ventilatiegaten in het dakbeschot te boren. Door het transport van vochtige lucht en kou blijkt deze techniek meer vochtproblemen te creëren dan op te lossen.

Is minerale wol van Isover veilig om toe te passen?

Minerale wol levert geen gevaar voor de gezondheid op. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE - alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie ‘kankerverwekkend’. De honderden wetenschappelijke studies die werden uitgevoerd (o.a. epidemiologisch onderzoek in beroepsomgevingen bij meer dan 45.000 mensen), bevestigen deze bevindingen.

Op basis van meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties heeft het Internationale Centrum voor Kankeronderzoek (aangesloten bij de Wereldgezondheidsorganisatie) minerale wol geclassificeerd als groep 3, d.w.z. gunstiger dan koffie en in dezelfde categorie als thee! Vandaar de EUCEB certificaten van Isover die deze classificatie verder onderstrepen.

U kunt minerale wol dus veilig toepassen.

Bekijk voor handige tips de verwerkingsvoorschriften van minerale wol.

Kan ik de Vario Comfortrol meerlaags aanbrengen voor een hogere isolatiewaarde?

Ja, als u voldoende ruimte hebt voor 2 lagen glaswolisolatie kunt je de Vario Comfortrol meerlaags aanbrengen. Het raamwerk van Liggers, Staanders en Opzetstukken kunt u dan aftekenen op 200 mm.

Kan ik mijn schuine dak aan de binnenzijde isoleren als de buitenzijde is voorzien van een dampdichte afwerking, zoals bijvoorbeeld bitumen?

Ja, maar dit is alleen mogelijk als u het dak aan de binnenzijde isoleert met het Isover Vario Daksysteem. Door de zelfregulerende klimaatfolie Vario KM sluit u het vocht niet op. In de zomer opent de folie zich waardoor eventueel vocht in de constructie naar binnen toe kan drogen.

 

Kan ik mijn schuine dak aan de binnenzijde isoleren met Isover Vario Daksysteem, als het al geïsoleerd is met PU?

U kunt uw dak aan de binnenzijde isoleren als u rekening houdt met het volgende:

 • Zorg dat de constructie, het isolatiemateriaal en de overige materialen droog zijn
 • Breng het isolatiemateriaal strak tegen het dakbeschot aan, zodat er geen luchtstromen achter de isolatie kunnen ontstaan
 • Werk het isolatiemateriaal aan de binnenzijde af met de zelfregulerende klimaatfolie Isover Vario KM. Een gewone dampremmer raden wij af, omdat deze kan leiden tot vochtproblemen
 • Tape de naden goed af met het afplaktape Isover Vario KB1
 • Zorg dat de naden van de klimaatfolie rondom (overgang naar de constructie, bijv. muur) goed afgedicht zijn met Isover Vario KB2
 • Dicht eventuele kieren tussen het raamwerk en de constructie af met een acrylaatkit
 • Het geheel kan nu afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipskartonplaten of hout
 • Je kunt de afwerking stucen of schilderen, maar altijd met een dampopen product (vraag hiernaar bij uw bouwmarkt)
 • Boor achteraf geen gaten door de folie om bijvoorbeeld verlichting aan te brengen.

Kan ik mijn schuine dak aan de binnenzijde isoleren met Isover Vario Daksysteem als de buitenzijde is voorzien van een dampdichte afwerking, zoals bijvoorbeeld bitumen?

U kunt uw dak aan de binnenzijde isoleren als u rekening houdt met het volgende:

 • Zorg dat de constructie, het isolatiemateriaal en de overige materialen droog zijn
 • Breng het isolatiemateriaal strak tegen het dakbeschot aan, zodat er geen luchtstromen achter de isolatie kunnen ontstaan
 • Werk het isolatiemateriaal aan de binnenzijde af met de zelfregulerende klimaatfolie Isover Vario KM. Een gewone dampremmer raden wij af, omdat deze kan leiden tot vochtproblemen
 • Tape de naden goed af met het afplaktape Isover Vario KB1
 • Zorg dat de naden van de klimaatfolie rondom (overgang naar de constructie, bijv. muur) goed afgedicht zijn met Isover Vario KB2
 • Dicht eventuele kieren tussen het raamwerk en de constructie af met een acrylaatkit
 • Het geheel kan nu afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipskartonplaten of hout.
 • U kunt de afwerking stuken of schilderen, maar altijd met een dampopen product (vraag hiernaar bij uw bouwmarkt)
 • Boor achteraf geen gaten door de folie om bijvoorbeeld verlichting aan te brengen
   

Kan minerale wol van Isover met blote handen worden aangeraakt?

Ja. Minerale wol producten mag u met blote handen aanraken. Bij wijze van voorzorg is het echter beter om met lange mouwen te werken, werkhandschoenen te dragen en de handen te wassen na het werken met minerale wol.

Een gevoelige huid kan op minerale wol reageren met jeuk. Deze jeuk is tijdelijk en verdwijnt weer nadat er geen contact van minerale wol met de huid meer is. Zie ook de verwerkingsvoorschriften die op alle verpakkingen staan afgebeeld. Hierop staat onder andere dat het verstandig is om restanten te verwijderen met een stofzuiger en niet met een bezem. Ook het gebruik van een stofmasker helpt om irritatie te voorkomen.

Bekijk hier meer verwerkingsvoorschriften van minerale wol.

Mag ik een open ruimte laten tussen de glaswol en de klimaatfolie als de gordingen dikker zijn dan de glaswol?

Dit is mogelijk.

Zorg wel voor een goede kierdichting van het dakbeschot en een goede luchtdichte afwerking van de klimaatfolie, zodat er geen luchtstromen ontstaan in de ruimte tussen de glaswol en de klimaatfolie.

Het beste is echter om de beschikbare ruimte volledig op te vullen met bijvoorbeeld Vario Comfortrol of Isolatieplaat voor een nog betere energiebesparing. Deze extra kosten heeft u snel terugverdiend op uw energierekening.

Moet ik een ventilatieruimte tussen de isolatie en het dakbeschot aanhouden?

Nee, de isolatie kan het beste strak tegen het dakbeschot geplaatst worden, omdat luchtstroming achter de isolatie kan leiden tot warmteverlies.

Voor het beste resultaat vult u de ruimte achter de gipsplaten volledig met Isover glaswol. Wel moet er altijd een dampremmende laag aan de warme binnenzijde worden aangebracht, waarbij de naden goed zijn afgeplakt. Isover Zolderisolatie heeft al een aluminium dampremmende laag. Het is wel belangrijk dat de naden goed worden afgeplakt.

Indien de glaswol niet is voorzien van een dampremmende aluminiumlaag, kunt u het beste de zelfregulerende folie Isover Vario KM gebruiken. De folie brengt u aan tussen de isolatie en de gipskartonplaten.

Indien u kiest voor een afwerking met gordingen uit het zicht, kan het zijn dat er ruimte overblijft tussen de isolatie en het dakbeschot. In dit geval dient u de luchtdichtheid van het dakbeschot te verbeteren om luchtstroming achter de isolatie te voorkomen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld 3 á 4 mm triplex tegen de binnenzijde van het dakbeschot aan te brengen.

Waarom zou ik voor deze toepassing glaswol gebruiken?

Glaswol heeft een zeer goede isolatiewaarde waardoor veel energie wordt bespaard. Isover glaswol heeft echter nog veel meer voordelen.

 • Maximale geluidsisolatie
 • Onbrandbaar
 • Licht in gewicht
 • Eenvoudig verwerken
 • Veel vierkante meters in een verpakking, dus gemakkelijk mee te nemen
 • Milieuvriendelijk; Isover glaswol is gemaakt van ca. 75% gerecycled glas

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht