Go to top

Optimaal wooncomfort

De belangrijkste reden om een huis te isoleren is om zo min mogelijk warmte te verliezen. Glaswol isolatie houdt warmte lang vast door de stilstaande lucht tussen de glaswolvezels. Meer wooncomfort ervaart u direct na het isoleren. Een huis wordt behaaglijker doordat muren, vloeren en dak minder koud aanvoelen. Maar ook tijdens warme dagen bewijst een goede isolatie zijn waarde. Een goed geïsoleerd huis blijft in de zomer langer koel doordat warmte van buiten langer wordt buitengesloten. In ieder seizoen de juiste temperatuur dus. Lees hier verder als u meer wilt weten over warmte-isolatie.

Een gezond binnenklimaat

Dagelijks produceert een gezin ca. 10 tot 15 liter vocht per dag in de vorm van waterdamp. Vocht ontstaat bijvoorbeeld door ademen, douchen, koken en wassen. In een oud en ongeïsoleerd huis zal dit vocht verdwijnen door kieren en naden. Door uw huis goed te isoleren stijgt de binnentemperatuur van uw gevel, dak en vloer. Hierdoor kunnen vocht- en schimmelproblemen worden voorkomen. Een geïsoleerd huis heeft dus een positief effect op de gezondheid van de bewoners. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie. isover isolatie damp en vochtremmend

Een goed geïsoleerd huis is energiezuinig en comfortabel. Voor een aangenaam en gezond binnenklimaat moet een huis wel kunnen ‘ademen’. Vochtige en vervuilde lucht zal door ventilatie moeten worden afgevoerd. Vocht in huis vormt namelijk een voedingsbodem voor schimmels en huisstofmijt. In een goed geventileerd huis heerst een gezond binnenklimaat, waardoor u gezondheidsproblemen voorkomt en uw huis tegen aantasting door vocht beschermt.

Het is niet voldoende om een raam enige tijd open te zetten. Dit verfrist natuurlijk wel de lucht, maar als het raam weer dicht is, is het ventilatie-effect na ongeveer een half uur verdwenen. Het is daarom belangrijk dat een huis 24 uur per dag geventileerd wordt. Een constante, zwakke luchtstroom in huis is meestal voldoende. Het lijkt misschien niet logisch om een huis te ventileren als uw huis geïsoleerd is tegen energieverlies. Toch is het ook voor het energieverbruik beter om te ventileren. Vochtige lucht warmt namelijk slechter op dan droge lucht. Droge lucht is dus sneller warm en heeft daarvoor minder energie nodig.

Isoleren tegen geluidsoverlast

Geluid kan een bron van plezier zijn, maar ook van irritatie. Lawaai van buren en verkeerslawaai vormen de meest voorkomende bronnen van geluidshinder. Gelukkig kunt u geluidsoverlast verminderen door een woning te isoleren. Dit kan op verschillende manieren: isover isolatie geluidsabsorberend

  • Geluiden van buiten de woning, zoals burenlawaai of verkeer, kunt u verminderen door het plaatsen van voorzetwanden en het isoleren van uw dak. 
  • Geluidsoverlast tussen verschillende ruimtes binnen de eigen woning kan verminderd worden door het isoleren van scheidingswanden of plafonds.


Glaswol heeft uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen. Voor een goede geluidsisolatie is het belangrijk zo dik mogelijk te isoleren. Daarnaast dient u de geluidsbruggen, zoals houten stijlen, tot een minimum te beperken. Houd er rekening mee dat er in de praktijk factoren zijn die de geluidsisolatie nadelig kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van ramen en deuren.

Bronnen geluidsoverlast
Geluidsoverlast kan veroorzaakt worden vanuit een andere ruimte, zoals televisiegeluid of voetstappen bij de buren. Maar in een ruimte zelf kunt u ook last hebben van geluid, doordat de ruimte 'hol' klinkt. Hoe onderscheiden we deze bronnen van geluidoverlast?

Luchtgeluid Indien een bron eerst de lucht in de ene ruimte in trilling brengt en vervolgens door een constructie de andere ruimte bereikt, wordt gesproken over luchtgeluid. Voorbeelden hiervan zijn stemgeluid, televisiegeluid of muziekinstrumenten.
 
 
Contactgeluid


Indien een bron in een ruimte direct contact maakt met een constructie en vervolgens de andere ruimte bereikt, wordt gesproken over contactgeluid. Voorbeelden hiervan zijn loopgeluiden, schuiven met stoelen of boren in een muur.
 

Nagalmgeluid

In een ruimte kan het 'hol' klinken, wat vaak als onaangenaam wordt ervaren. Dit komt omdat een gedeelte van het geluid binnen een ruimte via de constructie wordt teruggekaatst en niet wordt geabsorbeerd. In de meeste huizen vindt geluidsabsorptie plaats via zachte materialen, zoals gordijnen, vloerbedekking of meubels. Als de geluidsabsorptie in uw huis niet optimaal is, kunt u ervoor kiezen een akoestisch plafond te plaatsen. Meer informatie hierover vind u op www.gyproc.nl.
 

Licht materiaal, stevige geluidsisolatie

Het gewicht (de massa) van het isolatiemateriaal speelt geen rol bij geluidsisolatie. Dus of u nu een zwaar of licht isolatiemateriaal gebruikt, de geluidisolatiewaarde zal niet of nauwelijks anders zijn. Belangrijk bij de keuze van isolatiemateriaal is het geluidsabsorberend vermogen. Het isolatiemateriaal werkt namelijk als een 'veer' binnen een massa-veer-massa constructie (zie hieronder). Isover glaswol heeft uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen.


Massa-veer-massa voor een scheidingswand met een  goede geluidsisolatieUitstekende geluidsisolatie dankzij massa-veer-massa
Door het massa-veer-massa principe te gebruiken kunnen met lichte constructies uitstekende resultaten worden behaald.

Een massa-veer-massa constructie die veel toegepast wordt is een scheidingswand bestaande uit metalen profielen, glaswol en gipskartonplaten aan beide zijden. Het gipskarton functioneert als de massa en de luchtspouw als de veer.

De luchtspouw (veer) tussen de twee gipskartonplaten (massa) dient voor het beste akoestische resultaat te worden gevuld met een geluidsabsorberend materiaal zoals glaswol. Volledige vulling geeft in vergelijking met een lege spouw een verbetering van de geluidsisolatie van 6 tot 8 dB (decibel).

Met Isover Isolatieplaat in bijvoorbeeld onderstaande scheidingswand kunt u de volgende geluidsisolatie halen: 

Geluidsisolatie Rw 42 dB 46 dB
Beplating Gyproc Wandplaat 12,5 mm Gyproc Wandplaat 12,5 mm
Profielen Metalen staander 50 mm Metalen staander 100 mm
Isolatie Isover Isolatieplaat 45 mm Isover Isolatieplaat 80 mm


 

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht