Go to top

Wartme-isolatie

De belangrijkste reden om een huis te isoleren is om zo min mogelijk warmte te verliezen. Dit wordt ook wel thermisch isoleren genoemd. Glaswol isolatie houdt warmte lang vast door de stilstaande lucht tussen de glaswolvezels.

Rd-waarde

Bij het thermisch isoleren van een woning is het belangrijk om te weten wat de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal is. Dit is te zien aan de Rd-waarde.

  • Met de Rd-waarde wordt de warmteweerstand van een materiaal aangegeven
  • Deze Rd-waarde staat aangegeven op de verpakking van isolatiemateriaal


Hoe hoger dit getal is, hoe meer warmte wordt tegengehouden en hoe meer energie u kunt besparen.

Om uw huis zo goed mogelijk te isoleren en zo veel mogelijk energie te besparen, kunt u het best meteen zo dik mogelijk isoleren.

Rc-waarde

De letter R staat voor warmteweerstand. Hierboven wordt gesproken over de Rd-waarde, de warmteweerstand van een materiaal. Van isolatiemateriaal is die waarde erg hoog.

Voor het bepalen van de warmteweerstand van de gehele constructie (Rc-waarde), moeten ook andere materialen en constructiedoorbrekingen worden meegenomen. Een geïsoleerde wand bestaat naast isolatie bijvoorbeeld uit een stenen muur, houten stijlen en gipskartonplaten. De Rd-waarden van deze materialen mogen bij de totale warmteweerstand worden opgeteld. Op sommige plaatsen echter zal de laag doorbroken worden door bijvoorbeeld de houten stijlen. Hier zal de warmte weer sneller naar buiten verdwijnen. Deze nadelige invloeden verlagen de totale Rc-waarde weer.

Uiteindelijk bepaalt de Rc-waarde hoeveel energie u bespaart. En daarbij maakt goede isolatie het grootste verschil.

Heb je gevonden wat je zoekt?

?Tip: probeer een zoekopdracht